ΣΠΗΛΑΙΟΒΙΟ ΖΩΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΣΠΗΛΑΙΟΒΙΟ ΖΩΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Η πρωτοβουλία “ΕΛΛΑΔΑ – Σπηλαιόβιο ζώο της Χρονιάς” είναι μια συμβολή στην προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τα εκπληκτικά πλάσματα του υπόγειου περιβάλλοντος της χώρας μας. Η Ελλάδα ξεκίνησε αυτήν την προσπάθεια το 2021 -το Διεθνές Έτος Σπηλαίων και Καρστ- συμμετέχοντας στις  διεθνείς προσπάθειες ευαισθητοποίησης που άρχισαν από τη Γερμανία και διευρύνθηκαν με τη συμμετοχή και άλλων κρατών.

Αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα είδη των σπηλαιόβιων ζώων της Ελλάδας μπορεί να αναζητηθεί στη Βάση Δεδομένων για την Σπηλαιόβια Πανίδα της Ελλάδας.

Η Πτερυγονυχτερίδα ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες νυχτερίδες που απαντώνται στη χώρα μας από το θολωτό της κεφάλι, τα κοντά και τριγωνικά αυτιά, την κοντή μουσούδα και τα επιμήκη φτερά που της έδωσαν και το κοινό της όνομα. Κάποτε η Πτερυγονυχτερίδα θεωρούνταν κοσμοπολίτικο είδος αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι έχει περιορισμένη κατανομή, με επίκεντρο τη Μεσόγειο. Πληθυσμοί της διαβιούν στη νότια Ευρώπη, στη βορειοδυτική Αφρική και πιο ανατολικά σε σποραδικές θέσεις στη δυτική Τουρκία, τη Γεωργία και τη Ρωσία.

Δείτε περισσότερα